Grupul 2. Energia Regenerabilă și Protecția Mediului
Coordonator grup: dr. chim. Elena David
Persoană de contact: dr. chim.Violeta Niculescu
e-mail: violeta.niculescu@icsi.ro
Laboratorul de nanomateriale: destinat studiului materialelor pentru aplicaţii specifice ce vizează îmbunătățirea calității vieții. Activitatea laboratorului se concentrează pe sinteza, caracterizarea și aplicațiile diferitelor nanostructuri, precum nanomaterialele pe bază de silice mezoporoasă, materiale oxidice, materiale carbonice şi compozite. Se urmăreşte obţinerea de noi materiale micro şi mezoporoase cu proprietăţi absorbante personalizate pentru remedierea catalitică a ecosistemelor (oxidarea poluanţilor organici şi tratarea fotocatalitică a apelor uzate) şi dezvoltarea “chimiei verzi” (eficientizarea catalizatorilor clasici prin imobilizarea lor pe materiale mezoporoase); sinteza şi modificarea postsinteză a materialelor mezoporoase utilizate ca vectori pentru administrarea şi eliberarea controlată a agenţilor bioactivi (medicamente şi substanţe cu potenţial terapeutic); și identificarea de noi materiale cu plus valoare, pe baza îmbunătățirii stabilității unor principii active naturale sau sintetice, și fixarea acestora pe diferite suporturi poroase în scopul aplicării lor în domenii precum depoluarea mediului, alimentar, și farmaceutic. In acest sens, sunt vizate cercetări privind dezvoltarea de:
- materiale selective pentru procese de separare/purificare gaze (N2,Ar, He, Ne, H2, CH4, etc) precum site moleculare carbonice şi cărbuni activaţi, site moleculare zeolitice, alumină, silice, ceramică, sau sticlă, compozite (metal/carbon, metal/zeolit, metal/ceramică, metal/sticlă, etc) şi membrane selective;
- materiale pentru aplicaţii de mediu, anume catalizatori pentru conversia gazelor cu efect de seră în compuşi inofensivi pentru mediu, catalizatori pentru reciclarea deşeurilor solide, materiale selective pentru reţinerea metalelor grele din aer şi ape poluate şi materiale pentru captarea şi stocarea CO2-lui;
- materiale pentru aplicaţii energetice, în special pentru recuperarea hidrogenului din gaze reziduale şi pentru stocarea lui, dar şi materiale catalitice pentru conversia biomasei şi rezidiilor în produşi energetici (gazoşi, lichizi, solizi).
Principalele echipamente de cercetare din cadrul laboratorului sunt:
Persoană de contact: chim. Marius Constantinescu
e-mail: marius.constantinescu@icsi.ro
Laboratorul de caracterizare gaze si combustibili: destinat elaborării, validării şi implementării de metode avansate pentru analiza gazelor (pure sau în amestec), monitorizarea imisiilor şi emisiilor, şi caracterizarea fizico-chimică a combustibililor (lichizi, solizi şi gazoşi) în scopul selectării celui mai bun proces de conversie energetică. Expertiza primară a laboratorului este în aplicarea spectrometriei de masă pentru analiza cantitativă a impurităţilor în probe de gaz şi a cromatografiei de gaze în investigarea profilului compoziţional al gazului natural, a amestecurilor de gaze bicomponente sau complexe şi al gazelor pure (ex. H2, He, O2, CO2, Ar, N2, C2H2) utilizate pentru uz industrial/tehnologic, alimentar sau medicinal. Dezvoltăm cercetări în sensul valorificării în scop energetic al unor deşeuri, alături de crearea unei baze de date, cu parametri de calitate, specifică combustibililor (ex. conţinut C-N-H-S/O, putere calorifică, umiditate, cenuşă, substanţe volatile şi nearse, pentru combustibili solizi; compoziţie elementală, nivel de apă, cenuşă şi putere calorifică, pentru combustibili lichizi).
Principalele echipamente de cercetare din cadrul laboratorului sunt:
Persoană de contact: chim. Claudia Şandru
e-mail: claudia.sandru@icsi.ro
Laboratorul de chimie: constituit ca element suport pentru efectuarea de studii de mediu, evaluarea impactului factorilor antropici asupra mediului şi stabilirea de soluţii tehnice pentru remedierea poluării, prin dezvoltarea şi aplicarea de metode analitice complexe specifice caracterizării parametrilor de calitate a apei şi solului. Multitudinea investigaţiilor analitice efectuate aici acoperă o diversitate de activităţi, precum monitorizarea poluării mediului şi identificarea factorilor de risc, evaluarea nivelului de contaminare şi estimarea gradului de siguranţă sau calitate a apelor şi solului, stabilirea compoziţiei chimice a solurilor, aliajelor şi reziduurilor solide.
Principalele echipamente de cercetare din cadrul laboratorului sunt: