INC-DTCI – ICSI Rm. Vâlcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina “G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală. Cercetările efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina “G” a fost reorganizată ca Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care în anul 1996 a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.
In ultimii ani, ICSI Rm. Vâlcea a dezvoltat un amplu program intern de promovare a inovării ştiinţifice şi tehnologice prin care se urmăreşte valorificarea rezultatelor în producţie prin transfer tehnologic şi orientarea activităţilor către cerinţele societăţii.
Prin apartenenţa României la Uniunea Europeană şi în contextul eforturilor de integrare în Spaţiul European de Cercetare, ICSI Rm. Vâlcea urmăreşte ca obiectiv prioritar creşterea participării comunităţii ştiinţifice la Programele de Cercetare şi Dezvoltare ale Comunităţii Europene.
Evoluția Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, unitate aflată în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, este marcată de către activitățile de cercetare ştiinţifică si dezvoltare tehnologică desfășurate de-a lungul timpului în domenii precum: separarea izotopilor hidrogenului, producerea apei grele, criogenia, energiile regenerabile, protecția mediului și securitatea alimentară.
1 Martie 1970
înființarea Uzinei “G” cu denumirea “Instalație pilot experimentală de fabricare a hidrogenului sulfurat” (HCM Nr.148/17 Februarie 1970).
9 August 1976
A fost produsă, pentru prima dată în Romania, apă grea cu o concentrație de 99,8%D(D+H), fapt ce a condus la consacrarea și recunoașterea activității Uzinei “G”.
1977
Cunoștințele și experiența câștigate la nivelul Uzinei “G” în domeniul separării izotopilor, au condus la o nouă orientare: criogenia și tritiul.
1990
Tehnologia de producere a apei grele a fost brevetată şi valorificată prin proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin.
1991
Uzina „G” a devenit Institut de Criogeni e şi Separări Izotopice.
25 Noiembrie 1996
Acreditarea ca institut naţional sub denumirea de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea (HG Nr. 1319/ 25 noiembrie 1996).
1997
Instalaţia pilot experimentală pentru separarea tritiului şi deuteriului devine obiectiv de interes naţional, cu misiunea de a realiza tehnologia de detritiere a apei grele utilizată ca moderator la reactoarele nucleare CANDU şi de a verifica materialele şi echipamentele specifice în mediul tritiat şi la temperaturi crogenice.
2009
Se înființează Centrul Național pentru Hidrogen și Pile de Combustibil (CNHPC) cu misiunea de a implementa, dezvolta şi disemina în România tehnologiilor energetice bazate pe hidrogen.
2012
Se înființează Laboratorul de Temperaturi Scăzute pentru Aplicaţii Energetice ale Fluidelor Criogenice (CRYO-HY) în scopul investigării avansate a proceselor de lichefiere, stocare şi transport al fluidelor (în special hidrogen şi heliu), cu aplicaţii directe în domeniul energetic.
August 2014
CNHPC devine obiectiv de interes național, fiind o instalație suport dotată cu facilități experimentale și de testare necesare abordării unei vaste game de cercetări legate de utilizarea hidrogenului în scopuri energetice.
2015
Se înființează Laboratorul de Cercetare pentru Stocarea Energiei (ROM-EST), gândit ca un catalizator în stocarea energiei, cu activităţi de cercetare orientate spre stocare chimică, electrochimică și termică.