Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Ramnicu Valcea

Pilot Experimental pentru Separarea Tritiului si Deuteriului – PESTD

ICSI Rm. Valcea prin cercetarile desfasurate a omologat la scara de laborator tehnologia de separare a deuteriului si tritiului din ape deuterate si tritiate, pe baza unei metode combinate: schimb izotopic catalizat si distilare criogenica.

Scopul acestor cercetari este de a confirma datele tehnologice si caracteristicile functionale ale utilajelor specifice, in scopul proiectarii unei instalatii de detritiere a apei grele utilizate in reactoarele de tip CANDU, cu aplicatie directa catre unitatile 1 si 2 din cadrul CNE Cernavoda.

Pe baza rezultatelor obtinute, s-a realizat instalatia “Pilot Experimental pentru Separarea Tritiului si Deuteriului” cu transpunerea tehnologiei de laborator intr-o instalatie de nivel semi-industrial, echivalenta cu o unitate de detritiere cuplata la sistemele D2O la un reactor CANDU.

Abordarea tehnologiei de detritiere a apei grele s-a facut in doua etape:

  • elaborarea si realizarea instalatiei pilot in regim clasic;
  • analiza si perfectionarea instalatiei pilot pentru autorizarea ca unitate nucleara.

Dezvoltarea in ultima perioada a proiectului instalatiei de detritiere CNE Cernavoda a necesitat activitati de reproiectare si modificare a unor sisteme sau componente importante pentru cresterea securitatii industriale si nucleare.

Rezultate obtinute

Experimentarile au pus in evidenta capabilitatea proiectarii, punerii in functiune a echipamentelor de proces si a mentinerii in functiune pe o perioada indelungata a unei instalatii de procesare a tritiului.

S-au obtinut astfel date importante pentru transpunerea procesului tehnologic catre instalatii de procesare a tritiului fie ca si instalatie detritiere apa grea cuplata pe un reactor CANDU, fie ca si sistem de detritiere aferent reactorului de fuziune ITER.

Rezultat Aplicabilitate Comentarii
Finalizarea tehnologiei de separare a deuteriului si tritiului CNE Cernavoda, ITER Proiectarea de concept a instalatiei de la CNE Cernavoda (CTRF) a fost finalizata si se poate incepe faza de proiectare de detaliu si constructie a instalatiei de la CNE Cernavoda.
Date de operare a proceselor de schimb izotopic catalizat si distilare criogenica CNE Cernavoda Posibilitatea realizarii manualelor de operare pentru CTRF
Materiale de baza in procesele de schimb izotopic catalizat si distilare criogenica: catalizatori hidrofobi si umplutura ordonata din bronz fosforos (brevet ICSI), umplutura inox;

 

CNE Cernavoda, ITER Catalizatorul ICSI este utilizat ca baza de proiectare pentru CTRF si in acelasi timp desemnat ca potential material pentru utilizare la sistemul de detritiere de la ITER (fuziune)
Sisteme de analiza a tritiului in faza lichida si intercompararea metodei cu laboratoare din Europa si din lume; CNE Cernavoda, ITER Instalatia detine unul din cele mai bune laboratoare din Europa
Personal de inalta calificare CNE Cernavoda, ITER Personalul instalatiei contribuie la realizarea la fazele de realizare, punere in functiune si operare a unitatii de detritiere de la CNE Cernavoda.

Implicare in cercetari aferente proceselor de separare utilizate in ITER

Dezvoltari pentru experimentari specifice si suport training SCN, IFIN HH, KIT, ENEA, UKAEA, CEA Suport pentru activitati specifice, inclusiv dezvoltari pentru ITER

Transfer tehnologic

Incepand cu sfirsitul anului 2007 a inceput realizarea de catre ICSI Rm. Valcea a proiectului instalatiei de detritiere de la CNE Cernavoda si a programului de autorizare al instalatiei respective. Acest proiect se realizeaza in baza experientei dezvoltate in cadrul instalatiei de interes national de la Rm. Valcea si va acoperi prin capacitatea de productie unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda.

Proiectul tehnic si specificatiile de procurare a echipamentelor cu termen lung de livrare utilizand ca referinta instalatia pilot PESTD, impreuna cu documentatia de securitate nucleara, au fost finalizate in 2015, obtinandu-se din partea CNCAN confirmarea ca proiectul este fezabil si autorizabil prin emiterea unei scrisori de confort care specifica aceste rezultate.

Personal reprezentativ:
Dr. Liviu Stefan
Dr. ing. Anisia Bornea
Ing. Marius Zamfirache
Dr. fiz. Carmen Varlam
Dr. fiz. Nicolae Bidica
Dr. chim. Gheorghe Ionita
Dr. Ing. Sebastian Brad
Dr. ing. George Ana

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.