Persoane de contact:
Ing. Marius Zamfirache – marius.zamfirache@icsi.ro
Dr.ing. Anisia Bornea – anisia.bornea@icsi.ro
Dr. ing. George Ana – george.ana@icsi.ro
Laboratorul Tehnologic din cadrul Instalatiei Pilot de Separare a Tritiului si Deuteriului PESTD) – ICSI Rm. Valcea are ca domeniu de activitate dezvoltarea de tehnologii si solutii tehnice aplicabile pentru procesele utilizabile in domeniul separarilor izotopice, in mod specific in domeniul tritiului. Inglobeaza in cadrul laboratorului diverse standuri experimentale, sisteme de analiza process, dezvoltarea de software aferent proceselor tehnologice, inclusiv pentru comanda si conducerea instalatiilor.
Personalul din cadrul laboratorului detine capabilitati de proiectare tehnologica conceptuala, fiind implicat in dezvoltarea proiectelor din domeniul fuziunii nucleare (WDS ITER) si proiectul conceptual al instalatiei de detritiere de la CNE Cernavoda.
Persoana de contact: Dr.ing. Sebastian Brad
e-mail: sebastian.brad@icsi.ro
Laboratorul de criogenie, parte a “Pilotului pilot experimental pentru deuteriu și separarea tritiului” (ICSI-TRF), a fost proiectat pentru a finaliza tehnologia de detritire a apei grele, pentru evaluare echipamentelor și instrumentelor utilizate în mediile criogenice și de separare a izotopiilor hidrogenului. În prezent, laboratorul este echipat cu echipamente, aparate și standuri experimentale ce pot fi utilizate în aplicații și cercetări diverse, respectiv: criogeneratoare și lichefiatoare (HRLS 11, LINDE L5, PPH 100, PPG); echipamente pentru determinarea tenacității și rezistenței mecanice (Charpy F040 S1 și TC 300), echipamente de control și prelucrare a adatelor, sisteme de analiză specifice. Acest laborator oferă o bază experimentală flexibilă pornind de la procese criogene și până la temperaturi înalte, cu o gamă largă de aplicații, de la inginerie civilă la cele din domeniul energeticii nucleare.
Direcții de cercetare abordate
- Stand experimental pentru distilarea izotopilor hidrogenului;
- Teste de reziliență, tracțiune și compresiune pentru materiale la temperaturi criogenice;
- Senzori criogenici de temperatură și debit;
- Teste și experimentări de crioadsorbție și criocondensare;
- Utilizarea ciclurilor de heliu pentru instalațiile de distilare criogenică;
Principalele echipamente de cercetare din cadrul laboratorului sunt:
Persoane de contact:
Dr.fiz. Carmen Varlam – carmen.varlam@icsi.ro
Dr.fiz. Ionut Faurescu – ionut.faurescu@icsi.ro
Laboratorul de tritiu are sarcina de determinare a concentratiei de tritiu in probe de apa reziduala, urina, probe de vegetatie, probe de sol, precipitatii si apa de suprafata. Avand in vedere domeniul diferit in care se asteapta concentratiile de tritiu acesta activitatea se desfasoara in doua laboratoare diferite: un laborator dedicat activitatii ridicate aferenta desfasurarii operarii Pilotului Experimental de Separare a Tritiului si Deuteriului cu sarcina de masurare a apei reziduale rezultate din procesele tehnologice, a urinei personalului, si apei de alimentare a instalatiei si un alt laborator in care se face determinarea activitatii concentratiei de tritiu in probe de mediu.
Tehnicile izotopice au devenit o importanta sursa de furnizare de cunostinte aditionale (suplimentare) in analiza si studiul sistemelor hidrologice, pentru reconstructia climatului si a altor indicatori de mediu la diferite scale de timp. Alaturi de Laboratorul de Spectrometrie de Masa, cu o experienta indelungata in masurarile deuteriului, hidrogenului si Oxigen-18, laboratorul de tritiu si-a extins domeniul de interes reusind alaturi de radioizotopul tritiu sa masoare si C-14.
Principalele echipamente de cercetare din cadrul laboratorului sunt:
Persoane de contact:
ing Mihaela Ene – mihaela.ene@icsi.ro
Dr.fiz. George Bulubasa – george.bulubasa@icsi.ro
Laborator Analize Radioactivitate (LAR) are ca domeniu de activitate efectuarea de analize de radioactivitate in probe de mediu (apa, sol, sediment, produse animale si non-animale, flora si fauna terestra si acvatica, etc) si in probe specifice proceselor tehnologice ale Instalatiei Pilot de Separare a Tritiului si Deuteriului PESTD – ICSI Rm. Valcea (fluide de proces, efluenti, deseuri, etc.).
Scopul principal al acestor activitati il constituie asigurarea necesitatilor analitice din cadrul programelor de radioprotectie ale instalatiei PESTD (monitorizarea mediului, a efluentilor, a spatiilor de lucru, etc.), dar poate efectua analize de radioactivitate si pentru terti (printre beneficiari numarandu-se Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti si SNN-CNE Cernavoda).
Incercarile specifice pentru analizele mai sus mentionate sunt dupa cum urmeaza:
- Incercari prin spectrometrie gama de inalta rezolutie
- Incercari prin radiometrie alfa-globala si beta- globala in fond scazut
- Incercari prin scintilatie solida. Determinarea concentratiei de radon.
- Esantionare
Laboratorul functioneaza in conformitate cu Notificarea Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) nr. ICSI LI 01/2019 si in acord cu cerintele standardelor de calitate SR EN ISO 9001 si SR EN ISO/CEI 17025.
Principalele echipamente de cercetare din cadrul laboratorului sunt: