În data de 21.05.2021, Ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, a vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea.

S-a discutat pe tema Strategiei Naționale privind Hidrogenul, în contextul în care, în următorii ani, România trebuie să atingă obiectivele naționale stabilite la nivel european, legate de decarbonizare și înlocuirea combustibililor fosili.

În cadrul vizitei au fost prezentate laboratoarele, echipamentele de ultimă generație și vehiculele pe bază de hidrogen, concepute la ICSI.

Tema principală de discuție a vizat tehnologiile de producere a hidrogenului curat, precum și dezvoltarea și utilizarea de noi tehnologii pe bază de hidrogen. În acest sens, au fost prezentate proiectele pe care institutul le derulează în acest domeniu, în special HyRo 2.0 (http://81.196.125.231:8181/), care prin extinderea Centrului Național de Hidrogen și Pile de Combustibil (CNHPC), urmărește să contribuie la implementarea tehnologiilor de stocare energie pe bază de hidrogen în România.

Domnul Virgil Popescu, Ministrul Energiei: Am onorat cu bucurie invitația domnului director Mihai Varlam de a vizita astăzi Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, din județul Vâlcea. Am vizitat Centrul Național pentru Hidrogen și Pile de Combustie și îi felicit pentru munca lor, mai ales că este foarte importantă în aceste vremuri, având în vedere că hidrogenul este combustibilul viitorului, iar România trebuie să dezvolte tehnologii pe această componentă a producerii energiei curate. Am văzut și ROM – EST – Laboratorul pentru tehnologii pentru Stocarea Energiei și ICSI Nuclear – Instalația de detritiere. Avem profesioniști și cercetători aici care merită felicitați pentru munca lor. Le-am dat asigurări că au parte de toată susținerea mea ca Ministru al Energiei.”

https://www.facebook.com/MinisterulEnergiei/posts/2877458519189114

ICSI Rm. Vâlcea își propune, prin Centrul Național de Hidrogen și Pile de Combustibil, o strategie ce are drept scop dezvoltarea activităților privind tehnologiile de producere a hidrogenului, dezvoltarea sistemelor energetice pe bază de pile de combustibil pentru obținerea energiei electrice și termice, realizarea de aplicații mobile și staționare, creșterea potențialului științific atât prin sporirea nivelului de dotare cu aparatură performantă a laboratoarelor, cât și prin dezvoltarea nivelului de specializare a resurselor umane, dezvoltarea de noi domenii de cercetare în domeniul pilelor de combustibil.