Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Ramnicu Valcea

Securitatea alimentară reprezintă în prezent o problemă de real interes în întreaga Comunitate Europeană şi nu numai, numeroase activităţi de cercetare şi diseminare/conştientizare gravitând în jurul sloganului “Eşti ceea ce mănânci”. Calitatea şi preţul alimentelor, determinate de varietatea, puritatea şi originea materiei prime, reprezintă cei mai importanţi factori care determină interesul, acceptarea şi atracţia consumatorului pentru un anumit produs alimentar.

Varietatea de metode analitice care pot măsura compoziţia produselor alimentare într-un mod non-selectiv, ca de exemplu colectarea/înregistrarea unui spectru, sunt denumite generic „tehnici de amprentare”. Astfel de tehnici sunt aplicate şi în ICSI Rm. Valcea, laboratoarele deţinând în portofoliul lor de activităţi, recunoscute din punct de vedere al respectării standardelor internaţionale de calitate pentru laboratoarele de încercari, o serie de activităţi orientate direct către cerinţele societăţii privind autentificarea produselor alimentare.

ICSI Rm. Valcea oferă o gamă largă de servicii pentru comunitate, autorităţi în domeniul controlului alimentar, producători din industria alimentară, analize solicitate pentru certificarea calităţii şi autentificarea materiei prime. Aceste tipuri de analize cuprind: analize fizico-chimice calitativ preliminare, amprentare izotopică (autentificarea originii geografice şi botanice a materiei prime din alimente precum: vin, miere, oţet, băuturi slab alcoolice şi alcoolice, sucuri etc.), determinare metale grele din alimente, determinare compuşi organici volatili (ex. pesticide) la nivel de urme.

Denumire încercare Tip probă
Încercări prin spectrometrie de masă pentru rapoarte izotopice
Determinarea raportului izotopic 2H/1H prin spectrometrie de masă apă potabilă, subterană şi de suprafată, precipitaţii, apă uşoară, suc de fructe
Determinarea raportului izotopic 18o/16o  prin spectrometrie de masă apă potabilă, subterană şi de suprafată, precipitaţii, suc de fructe, vin şi alte băuturi slab alcoolice
Determinarea raportului izotopic 13c/12c prin spectrometrie de masă suc de fructe, suc de fructe concentrat, vin şi produse din vin, alte băuturi slab alcoolice, băuturi alcoolice, oţet, miere
Determinarea distribuţiei deuteriului în etanol prin SNIF-RMN etanol din vin, băuturi alcoolice şi din fermentarea produselor viticole (must, must concentrat, must concentrat rectificat), sucurilor, fructelor, legumelor
Tip analiza Tip proba
Încercări fizice
Determinarea tăriei vin şi produse din vin, băuturi alcoolice
Determinarea extractului sec total vin şi produse din vin
Încercări prin cromatografie (GC-MS, GC-ECD)
Determinarea conţinutului de alfa-HCH, beta-HCH, gama-HCH, Aldrin, pp’-DDE, Endrin, pp’-DDD şi pp’-DDT băuturi slab alcoolice şi nealcoolice
Tip analiza Tip proba
Încercări prin spectrofotometrie de absorbţie atomică – sistem de atomizare cuptor de grafit şi sistem de atomizare în flacără
Determinare metale (Al, Cu, Zn, Cd, Pb, Cr, Sr, Mn, Ni, etc.) vin, distilate, suc de fructe, miere, gemuri şi alte produse alimentare
Încercări prin cromatografie de lichide (HPLC)
Determinarea compuşilor fenolici Vin, fructe şi sucuri de fructe, miere
Determinarea acizilor organici Vin, fructe şi sucuri de fructe, miere
Determinarea hidroximetilfurfuralului (HMF) Vin, miere
Determinarea ochratoxinei A Vin, struguri
Determinarea patulinei Suc de mere

Pentru informaţii suplimentare privind serviciile oferite de către ICSI Rm. Valcea, vă rugăm sa ne scrieţi la adresa: office@icsi.ro

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.