CRYO-HY
English  | Intranet | 
 
Date de contact
 

Telefon: +40 250 732744
Fax: +40 250 732746
E-mail: Office(at)icsi.ro

Contact departamente

Linkuri utile
 

Ministerul Educatiei Nationale

Activitatea de cercetare
 
 
         Revista ICSI
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
        INAUGURARE CRYO-HY  

 

        Proiectul “Dezvoltarea infrastructurii CD a ICSI prin crearea unui laborator de temperaturi scazute pentru aplicatii energetice ale fluidelor criogenice”, acronim CRYO-HY (cod SMIS-CSNR: 13844) a putut fi realizat datorita unei finantari prin Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice (POS-CCE) Axa prioritara 2: Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologica si Inovare, Operatiunea 2.2.1. Dezvoltarea infrastructurii de C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare). Proiectul a avut doua componente principale. Prima componenta a constat in realizarea a patru Laboratoare noi si moderne, echipate cu echipamente de ultima generatie existente pe piata, care vor permite abordarea de noi solutii privind tehnologiile la temperaturi joase pentru aplicatii energetice. Cea de-a doua componenta a proiectului se refera la extinderea instalatiei de distilare criogenica, care presupune achizitia unei noi unitati de refrigerare cu o putere crescuta, bazata pe un ciclu de heliu si un intreg de sistem de coloane de distilare criogenica plasate intr-un nou coldbox. In cadrul proiectului au fost achizitionate 12 echipamente cu valoare mai mare de 100.000 EURO si au fost create 18 noi locuri de munca.

      Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de 50.000.000 lei, din care contributia nerambursabila din partea Uniunii Europene de 44.215.000 lei, iar contributia Guvernului Romaniei de 5.785.000 lei.

       In cadrul Laboratorului de temperature scazute sunt individualizate patru laboratoare specifice:

      a) Hala de experimentari lichefiere are o suprafata construita de 437 mp. Echipamentul de baza din acest laborator este un centru de lichefiere cu doua circuite de iesire, hidrogen si heliu, in jurul caruia graviteaza si alte echipamente care vor permite realizarea de experimente, testari si validari de tehnologii care utilizeaza fluidele criogenice.

      b) Laboratorul de investigatii micro-structurale care va sustine studierea comportamentului materialelor composite la temperaturi scazute si va masura proprietatile mecanice in aceasta gama de aplicatii. Laboratorul este dotat cu un microscop cu scanare electronica (SEM) Zeiss Sigma, un microscop metalografic IMT si o masina de prelucrare a probelor pentru SEM.

      c) Laboratorul de supraconductibilitate, unde se vor evalua posibilitatile de dezvoltare de noi sisteme pentru transportul si stocarea energiei electrice cu pierderi minime este dotat cu doua echipamente performante (magnetometru SQUID si sistem de masurare a proprietatilor fizice ale materialelor) care permit studiul proprietatilor magnetice si fizice ale materialelor la temperaturi joase si in conditii de camp magnetic intens.

      d) Laboratorul pentru studiul puritatii gazelor si masurarea concentratiei izotopilor hidrogenului din amestecuri izotopice la temperatura de distilare a hidrogenului.